Dit is waarom er steeds minder woninginbraken worden gepleegd in Nederland

De afgelopen vijf jaar is het aantal woninginbraken in Nederland gedaald. Maatregelen van de overheid, een hardere aanpak door de politie maar ook burgerinitiatieven hebben hier een grote rol in gespeeld. Een overzicht van de grootste factoren in deze forse daling.

In 2012 sprak toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten uit dat woninginbraken met harde hand aangepakt zouden worden. Woninginbraken zorgen volgens experts voor langdurige trauma’s onder slachtoffers. Ze voelen zich nog lang onveilig en durven soms niet meer alleen thuis te blijven nadat ze een keer een inbraak hebben meegemaakt. Onder het label van “high impact crime” kwam de overheid samen met de politie met maatregelen die ervoor hebben gezorgd dat er sindsdien een daling in het aantal woninginbraken is in Nederland.

De politie is meer gaan surveilleren, met name in maanden dat er meer inbraken worden gepleegd (tijdens vakantieperioden of vanaf oktober tot aan de kerst), en is daarnaast actief bezig geweest met het verzamelen van data over inbrekers, om zo meer zicht te krijgen op mogelijke daders. Daarnaast zijn wijkagenten de straat op gegaan om bewoners te attenderen op mogelijke risico’s die hun woningen lopen. Bewustwordingscampagnes die zijn doorgezet tot op televisie en resultaat hebben gehad, omdat mensen zijn gaan inzien dat bijvoorbeeld een open raam een kans is voor een inbreker.

Burgers zijn, mede door die campagnes, ook actiever gaan nadenken over wat ze kunnen doen om woninginbraken tegen te gaan. Woningen zijn dan ook veiliger geworden, hebben het keurmerk Veilig Wonen gekregen (iets wat weer wordt gestimuleerd door woningverzekeringen die korting aanbiedingen als mensen dergelijke keurmerken hebben). En als laatste, en wellicht een van de meest efficiënte maatregelen, zijn bewoners zich gaan verenigen in verenigingen, Whatsappgroepen en andere initiatieven, om elkaar op de hoogte te houden als er bijvoorbeeld verdachte figuren door de wijken struinen of als een buurtbewoner op vakantie is.

Maatregelen als de bovenstaande vier hebben ertoe geleid dat in verschillende regio’s in Nederland spectaculaire dalingen zijn genoteerd. In Overijssel ging in sommige gemeenten het aantal woninginbraken in de afgelopen vijf jaar tot wel tachtig procent omlaag. En dat is maar goed ook, want het gros van de geslaagde woninginbraken wordt niet opgelost: maar 11,5 procent op landelijk niveau.

Plaats een reactie