Storm in Nederland: waar ben je wel en niet voor verzekerd?

Afgelopen week raasde er een storm van ongekende proporties door Nederland. Dakpannen, takken tot zelfs Dixie-toiletten vlogen door de lucht. De schade liep in de miljoenen en de storm bezorgde verzekeraars overwerk. Want veel mensen weten niet altijd waar ze wel en niet voor verzekerd zijn bij stormschade.

Een trein die niet rijdt, te laat komen op werk of wind tegen: het hoort bij storm en het zijn niet de ergste dingen die je kunnen overkomen. Veel vervelender is het bijvoorbeeld als je huis of auto schade oploopt door een storm, zoals die van afgelopen week. Om precies te weten wat er wordt verzekerd bij stormschade, is het belangrijk om te weten wanneer er officieel sprake is van een storm volgens verzekeraars. De meeste verzekeraars houden windkracht 7 en alles daarboven aan, terwijl het KNMI spreekt van een storm vanaf windkracht 9.

Het is nu, in de nasleep van de storm, druk bij de verzekeraars en dat komt mede omdat mensen niet weten wat ze kunnen laten verzekeren. Als er sprake is van schade aan je huis door bijvoorbeeld rondvliegende takken of rukwinden dan kan je dat via je opstalverzekering laten dekken. De opstalverzekering dekt ook waterschade door storm, hoewel dat niet het geval is bij alle verzekeraars. Een inboedelverzekering kan je helpen voor extra dekking, maar alleen als je kan aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om de schade te voorkomen (als je je raam hebt open laten staan of je tuinmeubels niet hebt vastgezet is de kans aanwezig dat de verzekeraar niks dekt).

Hoewel het begrijpelijk is om gelijk alles te willen zelf te willen opruimen na schade, of zelfs de ergste schade te willen repareren, is het belangrijk alles te melden voordat je aan enige reparatie begint, zodat de verzekeraar kan zien wat de precieze kosten voor reparatie zullen worden. Daarnaast wordt er altijd eigen risico in rekening gebracht bij stormschade, de hoogte daarvan verschilt per verzekeraar.

Als je schade hebt aan je auto, iets wat al snel gebeurt in een storm gezien de plek waar auto´s (meestal) worden geparkeerd, dan is het volledig afhankelijk van het type verzekering dat je hebt of er iets wordt uitgekeerd. Een WA-autoverzekering, verplicht in Nederland, dekt geen stormschade. Een beperkt casco – ook wel WA+ genoemd – of allriskverzekering verzekerd wel schade bij een storm.

Het kan ook voorkomen dat je tijdens een stormschade aan je huis krijgt door de buren. Deze schade valt onder je eigen inboedel- of opstalverzekering, omdat schade door storm bij verzekeraars wordt gezien als overmacht. Jij kan er immers niets aan doen dat een boom omvalt of er takken door de lucht vliegen. Bij zowel opstal- inboedel- als autoverzekering wordt er, als de schade wordt opgenomen, altijd gekeken naar wat je er zelf aan hebt gedaan om te schade te beperken. Als er een storm wordt aangekondigd op het nieuws, is het dan ook altijd raadzaam je daarop voor te bereiden, om schade te voorkomen en te zorgen dat eventuele claims worden vergoed.

Plaats een reactie